CNPGrupurile de lucruJustiţie şi drepturile omuluiEvenimenteMoldova marchează pe 10 decembrie Ziua Drepturilor Omului

Moldova marchează pe 10 decembrie Ziua Drepturilor Omului

10.12.2011

human-rightsAstăzi este marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Cu această ocazie, în mesajul său de felicitare, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a vorbit despre anul 2011 ca despre un an plin de realizări la acest capitol.

Potrivit secretarului general al ONU, în 2011, în diferite colţuri ale lumii, oamenii s-au mobilizat pentru a-şi apăra drepturile. În unele ţări, lupta continuă, în altele, au căzut dictatorii şi voinţa poporului a prevalat.

În ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului în Moldova, un raport al Centrului de Resurse Juridice arată că ţara noastră se află în topul statelor europene cu cele mai multe cereri pe cap de locuitor depuse la CEDO. Majoritatea condamnărilor sunt din cauza nerespectării hotărârilor definitive ale instanţelor de judecată, maltratarea şi anchetarea inadecvată a învinuiţilor, condiţiile proaste de detenţie şi lipsa libertăţii de exprimare. Până în prezent, Moldova a pierdut la CEDO peste 200 de procese, pentru care a plătit despăgubiri de milioane de euro.

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este marcată, anual, pe 10 decembrie. În 1948, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Acesta este primul document internaţional în care sunt exprimate drepturile şi libertăţile fundamentale ce trebuie garantate oricărei fiinţe umane din întreaga lume. Documentul a fost tradus în 375 de limbi şi dialecte şi conţine 30 de articole. Declaraţia nu are efecte legale şi nici semnatari.

Sursa: http://www.publika.md/moldova-marcheaza-ziua-drepturilor-omului_607931.html